Nikola Tesla va ser un personatge controvertit dins del món científics i per molts ha estat un geni com n’hi ha hagut pocs, tot i que la història no li ha donat el valor que potser mereixia. Recentment, vaig tornar a veure la pel·lícula The Prestige (Cristopher Nolan, 2006) on Nikola Tesla té un paper secundari però destacat, [*** ATENCIÓ SPOILER ALERT ***] en la pel·lícula aquest crea màquina capaç de duplicar (duplicar!) objecte i fins i tot persones [*** FINAL SPOILER ALERT ***]. La pel·lícula està més a prop de la ciència-ficció i no es basa en cap investigació real que portés a terme l’inventor però si que és indicatiu de l’aura gairebé mística que envolta el personatge.

Comencem pel principi, descripció del subjecte: Nascut l’any 1856 i d’origen croat, gairebé 2 metres d’alçada, cabell negre i repentinat cap endarrere, aspecte noble i arreglat, i vestia amb levita negra i barret de bombí. Tenia manies que serien dignes d’estudi apart: obsessió pels números divisibles entre 3, acostumava a calcular mentalment el volum dels plats de menjar, no suportava les perles i li disgustava de manera exagerada la gent obesa. De jove, per finançar-se els primer invents va començar a jugar billar i gairebé es torna ludòpata amb el joc.

Nikola Tesla als 34 anys (font)

Nikola Tesla als 34 anys (font)

Tenia memòria fotogràfica i una ment prodigiosa, es fa difícil saber fins a quin punt, però ell mateix descrivia el seu mètode científic particular, afirmava construir els seus propis dissenys i fer els ajustos necessaris tot mentalment, només quan funcionava al seu cap construïa realment l’artefacte i el feia funcionar tal com l’havia dissenyat. Però les seves habilitats no acabaven aquí, assegurava que podia escoltar trons a 800 km i ‘sentir’ la presencia d’objectes a prop seu, fins i tot va tenir una visió que va predir la mort de la seva mare.

Amb 26 anys mentre recitava Goethe va idear el motor d’inducció i el camp magnètic rotatiu, que van suposar la revolució del sistema de corrent alterna (AC), fins llavors es funcionava amb corrent contínua (DC) i es necessitaven generadors cada 3 km. Amb aquest currículum sota el braç se’n va als EUA a buscar feina amb en Thomas Edison, en aquella època ja era considerat una celebritat. Tesla acaba treballant per ell sota la condició de rebre 50000$ per millorar el sistema de corrent contínua de Edison. I compte perquè després de treballar-hi un any fins a tenir èxit l’Edison no només li nega la seva paga bònus sinó que li diu que era una broma americana! Tesla que tenia poc sentit de l’humor va marxar de l’empresa a buscar-se la vida pel seu compte.

Laboratori de Tesla a Colorado Springs (font)

Laboratori de Tesla a Colorado Springs (font)

Però la cagada monumental de Edison va ser no veure el potencial del sistema de corrent alterna, Tesla amb la seva pròpia empresa en marxa troba inversors que comencen a instal·lar-la i aquí comença la Guerra de Corrents entre Tesla (AC) i Edison (DC). Com es pot veure en tots els endolls de casa el guanyador en va ser Tesla, però la lluita va ser dura i bruta, Edison va crear una campanya de difamació de la corrent alterna, es dedicava a electrocutar animals mitjançant la AC, els sempre pragmàtics americans en van veure la utilitat com a nou mètode per executar presos, i així d’aquesta Guerra de Corrents també en va sortir per casualitat la cadira elèctrica.

L’èxit de la corrent alterna va ser total i Tesla s’havia de convertir en un home riquíssim, ja que cobrava de les múltiples patents registrades al seu nom. Però el propi èxit de Tesla escanyava financerament la implantació de la AC. Finalment, va mal vendre els drets l’empresa Westinghouse per tal que es pogués estendre el seu sistema, va renunciar a milions que ja se li devien més tots els futurs ingressos que li poguessin generar.

Però Tesla era un inventor total, ja havia revolucionat el món però ell seguia investigant en allò que creia. Un dia fent proves amb un oscil·lador que havia fabricat va fer tremolar un edifici de 10 plantes a Wall Street, causant el pànic de la gent i policia que es pensava que hi havia un terratrèmol a la ciutat. Ell mateix afirmava que podria fer caure a terra el Pont de Brooklyn si s’ho proposes.

Una de la seves obsessions va ser la transmissió d’energia sense fils, a finals del segle XIX ja estava segur que es podria establir comunicació amb Mart. Va idear un sistema de transmissió d’energia mundial a la Wardenclyffe Tower. Una torre de 30 m d’alçada, octogonal i coronada per una esfera metàl·lica que havia de propagar energia per la ionosfera sense necessitat de fils. El projecte mai es fa finalitzar, va patir molts problemes de finançament i falta de confiança per part dels inversors. Al final no va poder fer front als deutes i va abandonar projecte.

Wardenclyffe Tower (font)

Wardenclyffe Tower (font)

Tesla va a acabar marginat de la comunitat científica, clar que el seu caràcter tampoc no va ajudar, al final de la seva vida estava arruïnat. Una de les seves últimes obsessions tenia a veure amb les aus, sense disposar d’un laboratori pels seus experiments es dedicava a donar menjar als coloms, recollia els que estaven ferits i els cuidava. Parlant d’una tórtora especial que havia trobat, deia que l’estimava igual que un home estima una dona, i ella li corresponia. Quan va morir l’animal també va morir el seu afany científic.
Finalment, només em queda demanar disculpes per el to de l’entrada, potser massa informal o fins i tot còmica. Nikola Tesla va ser un científic-inventor-enginyer que va marcar una època, pioner en molts camps inexistents a la seva època. Es pot afirmar sense cap mena de dubte que sense les seves aportacions en la corrent altern o la radiotelecomunicació encara aniríem amb màquines de vapor.

La font principal d’aquesta entrada ha sigut el llibre Nikola Tesla. El genio al que le robaron la luz, de Margaret Cheney, ed. Turner Noema.